Network Security.

computer and network securityNetwork security. Dengar nama pun dah tau dah apa bendanya tu kan? Maklumlah, manusia ni kan subjektif. Ada macam2 orang dan macam2 jawapan. Tapi yang paling tak boleh tahan ada yang cakap ‘pak guard IT’. Ada ke patut. Ish2. Tak tau susah nak belajar benda2 macam ni.

Ada juga yang tanyakan pada aku bila aku balik ke rumah. “Zam, ko boleh hack myspace orang tak?”.

Ish.. Mana boleh. Kalau boleh pun cakap tak boleh je. Tapi orang ramai beranggapan diploma yang aku belajar ni adalah belajar jadi hacker. Ye ke? Ntah la. Ada kot. Tapi bukan hacker sembarangan. Tapi Ethical Hacker. Maksudnya hacker yang mencari kelemahan sistem untuk kebaikan orang itu sendiri. Haa.. Bukan macam hacker2 biasa. Ethical hacker ni ada prinsip dia sendiri.

Anyway, inilah dunia yang aku sedang tempuhi sekarang dan akan ku tempuhi untuk lagi 3 tahun. Apa2 pun, doakan aku berjaya untuk perjuangan kali ini.

Sekian, Assalamalaikum.

Advertisements

~ by Zam on July 14, 2009.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: