Kat mane nak mula?

(Untuk pengguna Windows)

Pada permulaan, kita akan bertanya pada diri kita beberapa soalan…

Dimana mahu mula?
Dimana mahu belajar?
Apakah yang saya perlukan untuk menggodam?

Terdapat beberapa sudut dalam dunia “hacking” yang sangat penting kepada ahli2 baru. Banyak perkara yang akan dipelajari sehinggakan pada satu tahap, individu tersebut berhenti dari menggodam. Hari ini terdapat banyak penambahbaikan sama ada menggantikan atau menaiktaraf software2 lama. Oleh yang demikian, menjadi keperluan untuk meneroka cara2 mengodam yang baru. Jadi, ini adalah sebahagian program yang perlu ada bagi seorang penggodam, peralatan yang sepatutnya diguna pakai dengan sebaiknya, belajar, dan mengapa perlu belajar tentang mereka. Kita mulakan dengan perkara asas :

Google

Google merupakan satu agen carian yang sangat tepat dan berkuasa. Sebelum bertanyakan sebarang pertanyaan mudah(tidak menjadi masalah sekiranya bertanya) cari dahulu menggunakan google.

Wikipedia

Wikipedia mempunyai banyak informasi yang penting. Ianya bukan sebuah kamus tetapi sebuah encyclopedia secara terbuka “update” dan berubah kepada umum. Jadi kamu jangan risau untuk membaca maklumat yang samar dan mungkin akan meninggalkan kamu dengan lebih pertanyaan. Sembilan daripada sepuluh apabila kamu mencari d google akan terpapar wikipedia pada bahagian atas.

Carian Forum

Jika terdapat program baru,download dan belajar cara untuk menggunakannya. Cari forum menggodam mengenai program tersebut, tidak ada yang kamu lebih tahu dari mereka yang lebih ahli(pakar).

Youtube
Banyak peraturan telah berubah sejak Google membawa Youtube pada tahun 2006.
Lebih banyak video sensitif dibenarkan bermula pada tahun 2006.
Kamu boleh mencari secara praktikal sebarang video mengenai peralatan menggodan dan serangan.

Batch
Spirit Elementary
Kamu tidak dapat yang lebih muda dari .bat files. Batch file adalah satu cara yang baik untuk memperkenalkan diri kamu kepada CMD Prompt( untuk membuka CMD Prompt: Start>Run: type “cmd” enter) Secara kebiasaannya batch file direka menggunakan notepad. Kamu bole mereka virus .bat files yang mudah mahupun sukar. Anda boleh menjumpai banyak jenis Batch ,Shell, Dos dan Command Line Interpreters

Cain & Abel
“Cain & Abel merupakan password recovery tool untuk Microsoft Operating Systems. Ianya membenarkan recover data dengan mudah dengan pelbagai jenis password menggunakan “sniffing the network”, “cracking encrypted passwords using Dictionary”, “Brute-Force” dan “Cryptanalysis attacks”, “recording VoIP conversations”, “decoding scrambled passwords”, “recovering wireless network keys”, “revealing password boxes”, “uncovering cached passwords” dan “analyzing routing protocols”.”

Ophcrack
Tidak seperti Cain and Abel, program ini boleh di “burn” kedalam CD atau disusun dalam USB untuk diboot melaluinya. Ini bermakna anda boleh mengakses ke mana profile komputer dan juga memecahkan password asalnya. Setakat yang saya tahu, Cain and Abel hanya akan berfungsi sekiranya telah mempunyai akses sekurang2nya akaun guest.

Telnet Hacking

“Telnet is a client-server protocol, based on a reliable connection-oriented transport. Typically this protocol is used to establish a connection to Transmission Control Protocol (TCP) port number 23, where a Telnet server application (telnetd) is listening. Telnet, however, predates TCP/IP and was originally run over Network Control Program (NCP) protocols.” – wikipedia

Aradamax 2.8
VicSpy
Keylogger merupakan salah satu cara untuk mendapatkan maklumat daripada komputer mangsa melalui record keyboard, Screenshots, dan beberapa aktiviti lain. Adalah sukar untuk mencari program keylogger yang tidak dikesan oleh antivirus(AV). Sekiranya ada yang tidak dikesan oleh AV, perkara tersebut tidak tahan lama kerana akan dimasukkan ke dalam pengakalan data antivirus. Inilah apa yang saya katakan pada awal tadi, “THari ini terdapat banyak penambahbaikan sama ada menggantikan atau menaiktaraf software2 lama. Oleh yang demikian, menjadi keperluan untuk meneroka cara2 mengodam yang baru.”

Nmap

“Nmap (”Network Mapper”) adalah percuma dan perisian terbuka.” Secara dasarnya akan memberitahu kelemahan computer mangsa. Sangat berkuasa dan memerlukan perkakas.

Inilah apa yang saya rasakan perlu untuk seorang yang baru dalam duni menggodam. Setiap manusia mempunyai banyak cara yang berbeza. Walaubagaimanapun, ini merupakan perkara asas kepada perkara yang asas. Belajar asas2 ini dengan baik dan jangan menyalahgunakan ilmu yang ada. Ingat, mempunyai asas yang kukuh adalah faktor penting untuk sesuatu kejayaan. Dan jangan lupa, “Do not learn to hack, but hack to learn”.

credit to “http://firdaushatta.com/blog/

Advertisements

~ by Zam on November 26, 2009.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: